In de beginjaren '30 is Ede eigenlijk nog een dorp.De hele gemeente Ede telt op 31 december 1934 nog maar 32.892 inwoners. Burgemeester is mr. dr. C.O. Ph. baron Creutz. Hij is dan al ruim 17 jaar burgemeester. Secretaris is O.R. Berger en de gemeente telt vier wethouders: P. van de Voort, W.S. van Voorthuizen, W. van den Bosch en H.W.P. Bonte.
De Edese gemeenschap leeft hoofdzakelijk van de landbouw. Maar halfweg de jaren '30 ondervindt ook de landbouw nadelen van de gevolgen van de economische crisis die de wereld treft. De crisis treft ook de industrie in Ede. Op 16 september 1935 krijgen veel werknemers , werkzaam in de fabriek van de Algemene Kunstzijde Unie (AKU) in Ede, een ontslagbrief in de brievenbus, omdat de fabriek minder heeft afgezet.
In 1935 wordt het telefoonsysteem in Ede geautomatiseerd en wordt op 12 januari het Juliana ziekenhuis geopend in de witte villa 'Dalvey' aan de Stationsweg.Eind augustus wordt de eerste 'Heideweek' georganiseerd. Na de intocht van de Heidekoningin gaat de hele optocht naar het openluchttheater.
Sportverenigingen zijn er al veel in Ede: de voetbalverenigingen Ede, Edesche Boys en S.O.S., de christelijke gymnastiekvereniging 'Sparta', de Edesche Lawntennis Club, de Edesche Schaakvereniging, de Edesche Damvereniging en Schietvereniging 'Gelria'.
In deze economische moeilijke jaren 1934-1935 ontmoet een groep jongens, die wonen aan de Klinkerbergerweg, Detmarlaan, Heuvelsepad en Maandereind te Ede, elkaar bijna dagelijks onderaan het Heuvelsepad bij het Maandereind. Na schooltijd spelen zijn dan vaak een potje voetbal op het veldje bij de watertoren aan de Lindelaan.
Omdat het altijd maar weer spelen tegen schoolelftallen de jongens naar verloop van tijd begint te vervelen, besluiten zij zelf een voetbalvereniging op te richten.
In de keuken van het ouderlijk huis van Job van der Bent aan de Klinkerbergerweg 17 wordt op 12 maart 1935 voetbalvereniging DTS '35, Door Traning Sterk, opgericht.
Wie waren die jongens uit de beginperiode van DTS '35? Dat waren:
In haar 75-jarige geschiedenis heeft DTS op diverse locaties in de gemeente Ede gespeeld. De club begint in 1935 op de speelvelden achter cultureel centrum 'De Reehorst' dat eigendom is van de Algemene Kunstzijde Unie (AKU).
In de periode 1945-1954 is DTS diverse keren verhuisd en leidt een 'zwervend' bestaan. Als het sportpark aan de Klaphekweg klaar is, zijn de accomodatieproblemen voor de club voorbij. In 1981 volgt de verhuizing naar het huidige sportpark 'Inschoten'.
In 1935 zijn er in Ede nog maar weinig voetbalvelden. Verenigingen als Blauw Geel'55, Fortissimo en FC Jeugd bestaan nog niet. Voetbalvereniging 'Ede' speelt op de velden aan de Sportlaan. Edesche Boys en ook S.O.S. spelen op de velden achter 'De Reehorst'. Dit sportterrein is eigendom van de AKU. DTS krijgt in 1935 de gelegenheid van de AKU om op zaterdag van deze velden gebruik te maken. Edesche Boys speelt haar wedstrijden op zondag.
In 1935 trapt DTS op de velden achter de Reehorst met twee elftallen af in competitieverband. Jarenlang blijft DTS samen met Edesche Boys de bespeler van dit sportcomplex. Vlak na de tweede Wereldoorlog zijn de voetbalvelden veranderd in een zandwoestijn en praktisch onbespeelbaar.
Toch speelt DTS daar in de periode 1945-1947 haar thuiswedstrijden. In september 1948 keurt de KNVB de velden af. De AKU en de gemeente Ede maken vervolgens plannen om de velden opnieuw aan te leggen.
De AKU legt in de periode 1950-1951 twee nieuwe velden en een oefenhoek aan achter de Reehorst. De gemeente Ede verleent een bijdrage van 25% van de totale kosten. Hierdoor kunnen Edesche Boys, Fortissimo en DTS gebruikmaken van de velden. Er moet wel huur betaald worden aan de AKU.
Na in seizoen 1948/1949 eerst vijf uitwedstrijden te hebben gespeeld, kan DTS op 30 oktober 1948 de eerste thuiswedstrijd spelen. Dat gebeurt op het terrein van voetbalvereniging Lunteren aan het Zwarte Water te Lunteren. DTS speelt daar het gehele seizoen.
In de zomer van 1949 geeft de heer Hoolboom een weiland naast het voetbalveld van voetbalvereniging Lunteren aan DTS in bruikleen. Henk van der Heuvel, in die periode secretaris, vertelt over die periode in 1985 het volgende: "We hebben zelf doelpalen en afrastering geplaatst.
Verkleden mochten wij in de kleedkamer van voetbalvereniging Lunteren. Wassen deden wij ons buiten. Op een stelling stond een groot vat, dat eerst werd volgepompt met een handpomp. Daaronder zaten een paar kranen, waaruit dan water kwam. We moesten alles zelf klaarmaken in die periode.
We namen een zak kalk mee achterop de fiets om de lijnen te maken, we moesten de netten ophangen.... Alles deden we zelf. De twee speelballen die we hadden, moest ik beurtelings repareren".
Als het veld bij Het Zwarte Water onder water staat, moet DTS zelfs uitwijken naar een voetbalveld bij de lagere school in De Klomp. Penningmeester Jan de Ronde zorgt ervoor dat het veld beschikbaar komt.
Hij is onderwijzer op die lagere school. Later speelt DTS nog enkele wedstrijden op het veld aan het Zwarte Water in Lunteren. Het wordt ook tijd om terug te keren naar Ede, want het ledenaantal loopt al een aantal jaren geleidelijk terug.
In de zomer van 1950 huurt DTS het voetbalveld op het terrein van Machinefabriek Bruyn de Jong aan de Reehorsterweg. De directeuren van deze fabriek, Jan Hendrik Bruyn en Douwe de Jong bezitten aan de Reehorsterweg een groot fabrieksterrein van bijna 33.500 vierkante meter.
Naast de fabriek ligt een voetbalveld met een klein kleedlokaal. Voorzitter Reijer Plantagie werkt bij de machinefabriek. Het voetbalveld wordt gebruikt voor het spelen van wedstrijden in de bedrijfsvoetbalcompetitie gedurende de zomermaanden.
Reijer Plantagie zorgt ervoor dat DTS dit veld kan huren. Cees de Zeeuw zegt in 1985 het volgende over het veld;"We hebben bij Bruyn de Jong niet alleen het veld ingericht, maar ook een kleedlokaal gebouwd en water en elektriciteit aangelegd"
We kochten van het gemeentelijk Bosbedrijf zware dennen, die we zelf op Oud Reemst gingen omzagen. Houtzagerij Roseboom aan de Waterloweg zaagde van die bomen planken en regels. Na het storten van de betonvloer en de fundering bouwden we zelf het kleedlokaal op.
En toen zorgden we weer eens voor de doelpalen en de afrastering". In de zomer van 1951 zijn ook de velden achter de Reehorst speelklaar. Deze worden bespeeld door de zondagverenigingen Edesche Boys en het in 1945 opgerichte Fortissimo en zaterdagclub DTS.
Seizoen 1951/1952 speelt het eerste achter de Reehorst. DTS huurt de velden voor 10,50 gulden per wedstrijd van de AKU. De lagere seniorenteams en de jeugdteams spelen op het terrein van Bruyn de Jong. Wat betaalt DTS in die tijd aan huur? Op de jaarrekening van seizoen 1952/1953 staan de volgende bedragen als uitgaven; terreinhuur 'Reehorst' 390 gulden, terreinhuur 'Bruyn de Jong' 100 gulden en onderhoud en diverse kosten voor terrein 'Bruyn de Jong' 99 gulden. DTS huurt voor de zaterdag beide velden achter de Reehorst.
(Gedeelte uit boek 'Hier ligt mijn hart, 75 jaar DTS '35' Redactie Eip Janssen en Arjan Molenaar ISBN-nummer 978-90-811130-4-5)